xxxx
Home / İHALENİN İPTALİ / SÖZLEŞME BEDELİNİN ÖDENME ŞEKLİNE DAİR ÇELİŞKİLİ BEYANLAR SUNULMASI

SÖZLEŞME BEDELİNİN ÖDENME ŞEKLİNE DAİR ÇELİŞKİLİ BEYANLAR SUNULMASI

Karar Tarihi : 21.02.2024

Karar No : 2024/UH.I-328

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Marmaris Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2024/6754 İhale Kayıt Numaralı “Kent Temizliği İşlerinde Kullanılmak Üzere Araç, İş Makinesi ve Ekipman Kiralanması” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Marmaris Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 06.02.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kent Temizliği İşlerinde Kullanılmak Üzere Araç, İş Makinesi ve Ekipman Kiralanması” ihalesine ilişkin olarak Misal Peyzaj Yapı İnşaat Nakliyat Turizm Tem. San. ve Tic. A.Ş.nin 30.01.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.01.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.02.2024 tarih ve 131437 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.02.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2024/209 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) Marmaris Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünce ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir: İdarece her ay çalışan araçların puantajlarına göre Muayene ve Kabul Komisyonunca kabul raporu düzenlenmesinden itibaren 30 gün içerisinde tahakkuka bağlanacak, ödeme emri belgesi düzenlendikten sonra 90 (doksan) takvim günü içerisinde ödeme yapılacaktır.
Sözleşmenin 12.1.1. maddesi hükümleri geçersizdir.
12.1.1. Hakediş raporu, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere 30 gün içinde tahakkuka bağlanır. Bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılır.
” şeklinde düzenlemenin yer aldığı, sözleşme tasarısının kendi içinde çelişki taşıdığı, zira sözleşmelerde geçersiz hükümlerin olamayacağı, yine Sözleşme Tasarısı’nın 12.1’inci maddesinde “Sözleşmenin 12.1.1. maddesi hükümleri geçersizdir.” şeklindeki düzenlemenin mevzuata aykırılık teşkil ettiği, bahse konu aykırılığın zeyilname ile düzeltilmesi gerektiği, düzeltilmediği takdirde ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Yukarıda yer verilen Sözleşme Tasarısı düzenlemeleri incelendiğinde, 12.1.1’inci maddede hakediş raporunun yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere 30 gün içinde tahakkuka bağlanacağı ve bu tarihten başlamak üzere 30 gün içinde de ödemenin yapılacağı düzenlenmiş olmakla beraber; 12.1’inci maddede sözleşme bedelinin ödeme emri belgesi düzenlendikten sonra 90 takvim günü içinde ödeneceği, aynı madde içerisinde “Sözleşmenin 12.1.1. maddesi hükümleri geçersizdir.” şeklinde düzenlemeye de yer verildiği, dolayısıyla Sözleşme Tasarısı’nın bahse konu maddesinde hakediş ödemelerinin süresine ilişkin hem iki farklı sürenin öngörüldüğü (30 gün/90 gün), hem de 12.1.1’inci madde hükümlerinin (30 gün) geçersiz olduğuna ilişkin düzenlemenin yer aldığı tespit edilmiştir.

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesinde, hakediş raporunun, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün içinde tahakkuka bağlanacağı belirtilmiş olup bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılması gerektiği düzenlenmektedir. Söz konusu madde ile hakediş raporunun tahakkuka bağlanması hususunun otuz günlük süreyle kısıtlanması, bu sürelere ilişkin sözleşmede kayıt bulunmaması şartına bağlandığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla hak ediş raporunun tahakkuka bağlanmasına ilişkin olarak Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nde belirtilen 30 günlük süre dışında bir süre belirlenmesi noktasında idarenin yetki ve sorumluluğunun bulunduğu, öte yandan anılan Genel Şartname maddesinde, ödemenin, tahakkuk işleminin gerçekleştirildiği tarihten başlamak üzere 30 gün içinde yapılması gerektiği öngörülmüş olup ödeme süresinin belirlenmesi hususunda (farklı bir süre belirleme yönünden) idareye herhangi bir takdir yetkisi verilmediği de anlaşılmıştır.

Yapılan inceleme neticesinde, Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesi uyarınca yükleniciye yapılacak ödemenin tahakkuk tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılması gerektiği, belirtilen süreye ilişkin idarelere farklı bir düzenleme yapma hakkı tanınmadığı, başvuruya konu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 12.1.1’inci maddesinin bu kurala uygun olduğu anlaşılmakta ise de anılan Tasarı’nın 12.1’inci maddesindeki düzenlemede 30 gün olarak belirtilmesi gereken hakediş ödeme süresinin 90 gün olarak belirlendiği, yine 12.1’inci maddede “Sözleşmenin 12.1.1. maddesi hükümleri geçersizdir.” düzenlemesinin de bulunduğu, netice itibariyle hakediş ödemelerine ilişkin hem iki farklı düzenlemenin hem de 12.1.1’inci madde hükümlerinin (30 gün) geçersiz olduğuna ilişkin düzenlemenin mevzuata aykırılık ve çelişkiler barındırdığı ve ödemenin tahakkuk tarihinden başlamak üzere otuz gün yapılması gerekliliğinin karşılanıp karşılanmayacağı hususunda belirsizliğe yol açtığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,

Oybirliği ile karar verildi.

Check Also

Şartnamede Yemek Üretim Tesisine İlişkin Muayene ve Analiz Raporunun İstenmesi

MALZEMELİ YEMEK İHALESİNDE GIDA MADDESİNİN GRAMAJ BİLGİSİNDE BELİRSİZLİK OLMASI

MALZEMELİ YEMEK İHALESİNDE AYRAN GİRDİSİNİN MİKTARINA DAİR NET BİR BELİRLEME OLMAMASI BAHSE KONU GIDA MADDESİNİN GRAMAJ BİLGİSİNE İLİŞKİN OLARAK ŞARTNAME VE EKLERİNDE YER ALAN DÜZENLEMELERİN TEKLİFLERİN OLUŞTURULMASI AŞAMASINDA TEREDDÜDE NEDEN OLACAK NİTELİKTE OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR.

Bize ulaşın